Gyoza - japonské knedlíky

20. 12. 2008 | † 19. 07. 2013 | kód autora: VIB

 

Přinášíme jeden recept od Maramari. Mnohem více se dozvíte na stránce jejíž odkaz je pod receptem. Určitě recept vyzkoušejte není těžký ale zato velice chutný!



Gyoza jsou japonské knedlíky. Přípravou připomínají plněné masové taštičky nebo jak se se český asi nejpodobnější ekvivalent jmenuje. Zkoušel jsem je dělat zatím jednou a vůbec se mi nepovedly. Přeci jen už je to trochu pracnější a náročnější jídlo, čímž se pravděpodobnost dosažení vytouženého cíle poněkud rapidně snižuje. Ale opravdu jsem kuchařský dřevák, tak se nenechte méně zkušení odradit.
Nejprve si připravíme těsto z asi 200 g hrubé mouky a asi 170 ml vody. Japonský recept říká: hněťte těsto tak dlouho, aby nebylo lepkavé a dokud není vláčné jako ušní lalůček. Takže jej hněťte tak dlouho:-). Pak jej tak na pět minut přikryjeme vlhkým hadrem. Z tohoto množství těsta bysme měli vyválet tak třicet kruhů o průměru tak deset centimetrů. Na okrajích by mělo být těsto tenčí než uprostřed. Mezitím, co těsto stojí, si připravíme jeho náplň. Použijeme cca. 200 - 250 g mletého vepřového masa a zeleninu. Ze zeleniny nejprve omyjeme jedno takové průměrné zelí a posolíme jej, aby pustilo vodu. Po tak pěti minutách jej řádně osušíme a přidáme k masu. Ze zeleniny použijeme dale jednu větší cibuli, jeden menší pórek, jeden menší česnek a zázvor. Vše nakrájíme na drobounké kousíčky a dobře promísíme. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku sojové omáčky, trochu saké a sesamového oleje a ještě jednou důkladně promísíme. Poté disky těstíčka naplníme směsí tak zpoloviny objemu. Těsto přehneme a uzavřeme tak, aby zhruba 3 - 4 cm půlkruhu těsta zůstaly spojeny. Měly by se zejména spojit jeho protilehlé tenké strany. U této těstové strany taštičky přehrneme zhruba na pěti, šesti místech okraj, aby to vypadalo jako skutečná taštička a těsto se neotvíralo. Taštička i s náplní se poté vytvaruje tak, aby stála na své tlustší straně. Gyoze pak dáme svou tlustší stranou (nepokládat na bok!) na horký (ne rozpálený) olej a smažíme dokud spodek těsta nezhnědne. Poté zalijeme vodou zhruba do poloviny výšky gyoz. Prudce zvýšíme teplotu a vaříme dokud se všechna voda nevypaří. Dbáme zejména to, aby se gyozy nepřipálily. Zázrak by měl být hotov. Podáváme tak, že namáčíme v dresingu složeného ze sojové omáčky a octa (poměr dle chuti a libosti).


více na:

Zobrazit další články tohoto autora

Související články

Copyright © 2008-2018 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.