Rýžové koláčky

18. 06. 2009 | † 19. 07. 2013 | kód autora: VIB

Určitě je všichni dobře známe. Výroba těchto roztomilých japonských koláčků není vůbec složitá. Pusťte se s námi do jejich přípravy!

Na začátek si řekneme něco o jejich "sestře" ve Vietnamu:

Nguyên Ninhské rýžové koláčky jsou vyráběny ze speciální odrůdy rýže, která se pěstuje v okolí vesnice Vòng. Tento druh rýže má nazelenalou barvu podobnou barvě listů mladé rýžové sazeničky. Náplní koláčků jsou zelené fazolky s trochou nastrouhaných vláken bílého kokosu. 

Koláček je sladké ořecho-kokosové chuti a voní jako mladá nezralá rýže. Je zabalený do zeleného banánového listu, vytvarován do úhledného čtverce a převázán lýkem lehce načervenalé barvy. Nguyên Ninhské koláčky se podávají při příležitosti svatby a nahrazují svatební oznámení. Během oslav vietnamského nového lunárního roku jsou koláčky vyskládané na tác u oltáře předků.
 
V dnešní době, kdy nás především informuje hlučná reklama, se v Uhlířské ulici číslo 11 nachází malá cedule na níž je napsáno: Nguyên Ninhské koláčky – rodinná tradice. Noví i stálí zákazníci přicházejí a objednávají si velké množství zboží. V Hanoji není nikdo, kdo by neznal Nguyên Ninhské koláčky.Vietnamci žijící v zahraniční, vždy po návratu do vlasti hledají ulici Hàng Than, aby koupili Nguyên Ninhské koláčky svým známým jako tradiční dárek.
 

_____________________________________________________________________________________________________

Velice nás potěšil váš zájem na tom, podílet se na našich stránkách. Překvapilo nás, když nám přišlo hned několik receptů (ozkoušených) s přáním o jejich zveřejnění. Rádi tato přání vyplníme. Dnes je tady pár receptů na Rýžové koláčky. Prosím komentujte, posílejte vaše názory či nápady. Všichni to oceníme. A teď se jde vařit:)

Recept na smažené trochu netradiční rýžové koláčky od Marcelliho:

,,Lehký a rychlý recept na přípravu mých oblíbených rýžových koláčků. Za třicet minut podáváte!"

Ingredience:

  • 1/2 hrnku krátkozrnné rýže
  • 1 hrnek vody
  • 2 čajové lžičky rýžového vinného octa
  • 1 šalotka - nakrájená na drobno
  • 1 polévková lžíce nakrájeného zázvoru

Postup:

  1. V malé pánvi uvařte rýži ve vodě, zakryjte na 20 minut pod pokličku. V těchto dvaceti minách rýži několikrát promíchejte.
  2. Když je rýže uvařená přidejte všechny zbývající ingredienc...

    ....

  3. Mírně zchladné tvarujte do požadovaného tvaru.
  4. V horkém kastrolu s nepřilnavým povrchem (nejlépe - aby se rýže na dno nepřilepila) rozehřejte trochu oleje a koláčky v něm osmažte do zlatova.
  5. Podávejte buď teplé (tak jsou naprosto neodolatelné!) a nebo studené se zeleninovým salátem.

Recept na "lepkavé rýžové koláčky" od Darlene:

,,Trochu složitější recept co se ingrediencí týče, ale když si dáte tu práci a všechny je seženete (normálně v každém obchodě s asijskými potravinami) tak se vám nebude chtít jíst nic jiného!"

Ingredience:

  •   2 hrnky lepkavé rýžové mouky (glutinolky)
  • špetku soli
  • méně než 1 hrnek vody
  • 1 balení červené fazolové pasty (k dostání v asijských potravinách)
  • 1 velký banánový list
  • na toping:
  • 4 čajové lžičky rýžové mouky
  • špetka soli
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1+1/2 čajové lžičky cukru
  • 3 čajové lžičky kokosu nastrouhaného

Postup:

  1. Nejdříve si udělejte toping: všechny ingredience na něj dejte na pánev (kromě kokosu - toho sušeného), na mírném ohni vše promíchávejte dokud směs nezačně houstnout a cukr se úplně rozpustí (pozor - pokud nebudete dostatečně míchat tak cukr zhnědne a nebude dobrý!). Poté sundejte z ohně a dejte stranou.
  2. Smíchejte mouku s vodou a špetkou soli. Pořád míchejte dokud se směs nespojí (klidně použijte ruce). Jestliže je směs moc suchá přidejte trošku více vody.
  3. Z těsta udělejte kuličky (jak veliké záleží jen na vás) ty pak zmáčkněte aby se vytvořily kolečka. Hezky si s tím pohrajte:) Aby těsto nevysychalo tak s tím, se kterým zrovna nepracujte nakládejte opatrně! Dejte do někam mimo vzduch (například do dózy nebo pod talíř). Aby se směs nevysušila při dělání kuliček a následně při dělání placišek tak si trochu navlhčete ruce.
  4. Do středu každé placičky dejte pastu. Zabalte ji dovnitř. Vymodelujte koláčky tak aby z nich náplně neutíkala (není dobré jí dávat příliš moc).
  5. Položte koláčky na banánový list. Vždy si ho nastříhejte na požadovanou velikost. Vložte je do pařáku.
  6. Na každý koláček dejte toping a posypte ho na pánvi osmahnutým kokosem.
  7. Přikryjte pařák a napařujte asi 12-15 minut.
  8. Pak už je můžete hned podávat. Nejlepší jsou trochu vychladlé. V lednici vydrží nanejvíš tři dny. Dobrou chuť!
  9.  

Doufáme, že jste spokojeni a nějaký recept vyzkoušíte. Rozhodně nám musíte napsat jak jste dopadli a jeslti vám chutnali. Abychom také věděli, zda se nemáme poohlédnout po nějakém jiném receptu. Ale chtěli bychom tímto srdčně poděkovat oboum otaku-nadšencům za jejich příspěvky. Doufáme, že v budoucnu jich bude od vás víc a víc:)

 


Zobrazit další články tohoto autora

Související články

Copyright © 2008-2017 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.